Hoe lang mag een baby in een schommelstoel?

Bij het kopen van een schommelstoel komt veel meer kijken dan alleen de uitvoering. Omdat ouders niet altijd tijd of zin hebben, is een babyschommel een interessante optie om aan te schaffen. Een babyschommel wiegt je baby zachtjes op en neer, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Maar hoe lang je kleine in zo’n babyschommel mag zitten, lichten we graag voor je toe. 

This is a wonderful CTA

Example CTA description

Wat is een babyschommel? 

Een babyschommel is anders dan een wipstoel of baby bouncer. Een babyschommel ziet er namelijk uit als een autozitje die is opgehangen aan een standaard. Het unieke aan dit type schommel is dat het zitje op en neer kan schommelen, zonder er iets voor te doen. 

Hoelang mag een baby in een schommelstoel?

Waar de meeste ouders dromen van iets dat het schommelen kan overnemen, is een babyschommel de uitkomst. Het is dan ook heel verleidelijk om je baby urenlang in een babyschommel te leggen. Hoewel je baby er misschien heel comfortabel bij ligt, door uren in de babyschommel te liggen houdt je kleine een onnatuurlijke houding aan. Zo kan je baby niet vrij bewegen, waardoor de ontwikkeling en motoriek in de weg staan. Daarom raden we je aan om je baby niet langer dan een uur in een elektrische schommel te laten zitten. Hoewel je kleintje dol is op de schommel, gebruik ook andere manieren zoals wiegen, dragen en inbakeren voor het creëren van een band met je kleintje. 

Tot welke leeftijd en gewicht raden we baby schommelstoel aan? 

De meeste baby schommelstoelen zijn geschikt vanaf 0 maanden. Let bij aankoop van een schommelstoel nogmaals op of dit klopt bij de stoel die jij in gedachte hebt. Daarnaast hebben de meeste schommelstoelen een maximaal draaggewicht van 9 kilo, met uitschieters van merken die zelfs tot 12 kilo kunnen dragen. Als je op zoek bent naar een goede baby schommelstoel, investeer dan in een variant die je het meeste aanspreekt. Zo zijn baby schommelstoelen verkrijgbaar van 60 euro die kunnen oplopen tot zelfs 400 euro. 

Extra tips voor de veiligheid van je baby

Hoewel de meeste babyschommels veilig zijn, is het verstandig om je kindje goed in de gaten te houden. Laat daarom je baby niet zonder toezicht in een schommel, lees de gebruiksaanwijzing van de schommel goed door en volg alle voorzorgsmaatregelen. Zet daarnaast een baby jonger dan 4 maanden in de meest liggende schommelstand om te voorkomen dat ze voorover vallen en zorg dat je baby niet zwaarder is dan het maximale gewicht van de schommel. 

  • Blijf altijd in de buurt van je kleine
  • Niet te hard schommelen
  • Liever pas vanaf vier maanden
  • Let op het maximale gewicht van de baby schommelstoel